čtvrtek 26. ledna 2012

Knižní bestsellery, které klepou na plátna kin. Knižní příkrm 1

Každý den, každý týden, každý měsíc - desítky a stovky knižních novinek vycházejí stále rychlejším tempem, aby po dalších dnech, týdnech a maximálně měsících většinou zapadly. Z pyramid na těch nejlukrativnějších místech kamenných knihkupectví a homepage knihkupectví virtuálních zmizí kdesi v regále v tom nejnepřístupnějším místě nebo v on-line prostoru, kam se odváží jen fulltextové prohledávání e-shopu.

Mnohé knihy si zapadnout zaslouží, mnohé už méně. Napadlo mě, že bych na blogu (víceméně) pravidelně představil ty knihy, které by podle mě zapadnout nemusely a neměly. A protože od nápadu není daleko k činu (a to jsem zdatný příznivec prokrastinace), začíná první Knižní příkrm. Tentokrát o knížkách, které v příštích dnech vycházejí a zároveň míří na plátna tuzemských kin.

Brian Selznick: Hugo a jeho velký objev

V nakladatelství Fragment si asi rvou vlasy a v Mladé frontě si naopak mnou spokojeně ruce. Důvod mají tam i tam stejný. Fragmentu již před časem propadla práva na dětský bestseller Briana Selznicka, který vydal v roce 2008 pod názvem Velký objev Huga Cabreta. Nyní vychází nové vydání této knihy, tentokrát už v Mladé frontě. Název? Hugo a jeho Velký objev.

Kniha je sama o sobě zajímavá především spojením textové a grafické stránky a také tím, že v roce 2008 získala Caldecottovu medaili - nejprestižnější americkou cenu za dětskou literaturu.

To by ale rozmlsaného čtenáře nemuselo přesvědčit. Co ale zcela určitě přesvědčí jeho zájem o tuto knihu je fakt, že v roce 2011 natočil režisér Martin Scorsese adaptaci knihy, která získala letos rekordních 9 nominací na filmového Oscara. Že film stojí za to, prozradí trailer:


Pro ty, kdo Huga Cabreta a jeho příběh ještě neznají, oficiální text, kterým představuje knihu nakladatel:

Příběh, o nějž se s vámi chceme podělit, se odehrává v roce 1931 pod střechami Paříže. Setkáte se v něm s chlapcem jménem Hugo Cabret; tento chlapec kdysi dávno objevil kresbu, která mu navždy změnila život. Hugo je sirotek, který se stará o nádražní hodiny a v půdním bytě ukrývá velké tajemství. Součástí tohoto spletitého tajemství a okouzlujícího dobrodružství, které se kolem něj odvíjí, je i zápisník Hugova otce, klíček na krku chlapcovy nové kamarádky Isabelle, záhadný majitel hračkářství Papa Georges a magie rodící se kinematografie. Celý příběh je odvyprávěn jedinečným propojením slov a ilustrací a nabízí tak nový čtenářský zážitek.

Důležitá informace: Kniha vychází 27.1.2012


Susan Hill: Žena v černém


„Skvělý strašidelný příběh, při kterém mrazí v zádech.“ (Guardian)


Nakladatelství Metafora (mimochodem, pamatujete si, že to byla právě Metafora, kdo přivedl do Česka knihy Dana Browna v době, kdy jeho sláva teprve začínala?) vydává v únoru skvělý hororový příběh ze staré Anglie.

Anotace knihy říká:"... Pyšný a osamělý Dům u Úhořího močálu vévodí slaným, větrem bičovaným mokřinám, přes něž vede cesta po hrázi s nezvyklým názvem Devět životů. Mladý londýnský právník Arthur Kipps, který je vyslán na pohřeb jediné obyvatelky domu, však netuší, jaká tragická tajemství se za zavřenými okenicemi skrývají. Teprve když zahlédne vyzáblou mladou ženu, od hlavy k patě oděnou v černém, začne se ho zmocňovat plíživý pocit nejistoty, který ještě posilují podivné poznámky místních obyvatel a neochota mu cokoli bližšího sdělit. Kdo je ona tajemná dáma a co má společného s hrůznými událostmi, které se ve zdech opuštěného sídla a kolem něj odehrály – či snad odehrávají dodnes? To nejlepší, co bychom mohli očekávat do viktoriánského románu, překvapivě nalezneme v příběhu soudobé moderní autorky..."

Žena v černém je naším druhým dnešním tipem - i tato kniha se dočkala své filmové verze, a to s Danielem Radcliffem (ano, hádáte správně, právě on hrál Harryho Pottera) v hlavní roli právníka Artura Kippse. Režie snímku se ujal James Watkins (natočil mimo jiné Jezero smrti).  Schválně, poznáte v traileru Harryho Pottera?


Ještě zajímavost. Nemusíte hned do kina. Pokud máte raději divadlo, zkuste Fidlovačku, kde hrají adaptaci knihy v režii Ondřeje Brouska. I tady se můžete podívat na trailer:



Ale kniha je kniha. Pokud jste dostatečně nažhaveni, vězte, že vychází 10. února 2012.

To se pro dnešek vše. Těším se příště.

Žádné komentáře:

Okomentovat