sobota 11. února 2012

Boxer, brouk. Hanebný panchart po anglicku (recenze)

Vážený doktore Erskine,

obdržel jsem již dary od papežů, magnátů a hlav států, ale žádný nebyl dosud tak výjimečný a neočekávaný jako vaše laskavá pozornost. Je připomínkou, že vítězství vědy jsou pro naši budoucnost právě tak důležitá jako vítězství vojenská. Věřím, že mě budete o postupu své práce informovat - je možné, že se pro Vás ve Třetí říši jednoho dne najde místo. Jak jste na tom s němčinou?


Se srdečným pozdravem
Adolf Hitler Říšský kancléř

Kdybyste našli podobný dopis a kdybyste ho navíc našli v bytě, kde leží mrtvola hledače nacistických artefaktů - co byste si asi tak mysleli? Že jste narazili na opravdu velké tajemství? Kevin Broom (také hledač a sběratel nacistických relikvií), přezdívaný  Rybina (pro svoji nemoc trimetylaminurii, projevující se velmi silným a velmi nepříjemným tělesným zápachem), si myslí totéž.

Že je na stopě opravdu něčemu velkému, to se potvrdí ve chvíli, kdy ho v jeho vlastním bytě (nezván) navštíví tajemný Velšan. Chce po něm informace, chce vědět, co našel v bytě s mrtvolou. V ruce má pistoli s tlumičem a tváří se, že pro něj není problém Kevina zastřelit... Kevin uteče, ale v další části příběhu se s Velšanem opět setká a stane se jeho nedobrovolným zajatcem. Společně pak putují za tajemstvím, které má svůj počátek ve třicátých letech 20. století...

Právě v tomto časovém úseku se totiž odehrává druhá dějová linie příběhu, a to převážně v Londýně a jeho okolí. Hitler v Německu sílí, a stejně tak sílí fašistické tendence v Anglii. Philip Erskin, příslušník dobře situované rodiny, skrývá svoji homosexualitu a píše pro svého otce, zklamaného tím, že univerzálním jazykem lidstva se stalo esperanto Žida Ludvíka Lazara Zamenhofa, učebnici pangejštiny, která má esperanto nahradit, protože, kdo by přeci po vítězství Třetí říše mluvil jazykem, který stvořil Žid.

Philip Erskin je ale především vědec. Jeho oborem je eugenika. Philip věří, že křížením lze za několik generací vytvořit ideální člověka. Nadčlověka. Jeho snažení má několik překážek. Muž (boxer), kterého chce zkoumat, je neuvěřitelně silný, hbitý a agresivní (to by byl voják wehrmachtu!), ale rozhodně ne dokonalý. Je zakrslého vzrůstu (metr a půl), má devět prstů na nohou a hlavně - Seth Roach, přezdívaný Hříšník, je Žid.

Eugenika je pro Philipa nejen vědou, je pro něj vášní. A to přinejmenším od té doby, kdy v Polsku nalezne nový druh brouka, který se vyznačuje velmi zvláštní kresbou na krovkách - svastikou. Erskin svůj úlovek pojmenuje Anophtatamus himmleri, aby z něj po čase vyšlechtil jeho vyšší formu Anophtalamus hitleri, svůj dar vůdci a Třetí říši.

Obě dějové linie jsou propojeny velkým obloukem - snad neprozradím příliš, když naznačím, že jde právě o brouka s hákovým křížem na krovkách a o židovského boxera, který někdy v roce 1936 náhle beze stopy zmizí.

Ned Beauman vás buď ihned zaujme nebo jeho knihu ihned odložíte. To druhé by byla každopádně škoda. Boxer, brouk je jednou velkou groteskou plnou absurdních situací, zápachu, sexu, agresivity. Seth Roach není typickým židovským hrdinou, je to tarantinovský "hanebný panchart" po anglicku. Nerozpakuje se zmlátit otce, který týrá sestru, je homosexuálem, alkoholikem. Ale výtečně boxuje a měl by před sebou jistě zářivou kariéru.

Kdyby nepotkal Erskina, sluší se dodat.

Hodnocení? Dávám dvě plus.

Přestože není kniha přesně podle mého gusta, oceňuji originalitu tématu i zpracování. Jen tak trochu přemýšlím, proč právě tato kniza dostala Goldbergovu cenu 2012 v kategorii “vynikající debut”. Cenu, kterou dostávají díla dle komise výrazným způsobem zpracovávající téma židovství. Je otázka, zda-li právě Boxer, brouk je tím správným "židovstvím", jak si ho současná kulturní veřejnost představuje... jen pro úplnost - Goldbergovu cenu získal v roce 1980 Arnošt Lustig za Ditu Saxovou. Beauman je v dobré společnosti.

Mimochodem, ať se vyjádří sám autor, který dal své jméno i hlavní záporné postavě v knize:)



Resumé? Dávám 7,5/10 a doporučuji. Knihu vydal Odeon v roce 2011 v překladu Davida a Markéty Záleských.




2 komentáře:

  1. Zakoupeno, snad se k tomu dostanu někdy v dohledné době, ještě mám pořád rozečteno Outliers od Gladwella a Zemi mlhy od Doyla, ale těším se. Vůbec tahle řada od Odeonu je zajímavá jako celek, přivedla mne např. i k Murakamimu a spoustě dalších skvělých autorů...

    OdpovědětVymazat
  2. Odeon je značka kvality, resp. Jindřích Jůzl je zárukou kvality. Má i vlastní webové stránky - http://www.odeon-knihy.cz/ (Odeon, tedy:)

    OdpovědětVymazat