neděle 11. března 2012

Frederick Forsyth: Příběh Biafry - poprvé česky

Fredericka Forsytha netřeba českým čtenářům představovat - přinejmenším Den pro Šakala zná téměř každý. Kdo ne jako knihu, tak zcela určitě jako skvělý film (verze z roku 1973 je asi tou "nejkultovnější").


Forsyth je mistrem špionážního románu, výše zmíněný Šakal je toho důkazem. Je Forsythovým druhým románem. Prvním je Příběh Biafry (The Biafra Story, The Making of an African Legend, 1968). Po více než čtyřiceti letech od svého vydání vychází česky, a to hned v nákladu 15 000 výtisků. A stejně jako další Forsythovy tituly pod značkou Knižní klub.


Biafra je nigerijská provincie, bohatá na ropu a další nerostná bohatství, která se na konci šedesátých let 20. století pokusila (neúspěšně) vyhlásit nezávislost. Občanská válka v Nigérii, která do té doby probíhala latentně, propukla naplno. Fredrick Forsyth byl přitom. Nejprve jako reportér BBC a poté coby nezávislý novinář - když jej BBC za jeho postoje k situaci v Biafře vyhodila (Forsyth projevoval příliš pochopení pro povstaleckou Biafru, méně pochopení už měl pro britskou podporu Lagosu).


Příběh Biafry je román, na kterém Forsyth vypiloval svůj styl - věcný, střídmý a jasný. Román zaujme jako kronika tragické občanské války, jednoho dva a půl roku trvajícího nerovného boje, ve kterém David (Biafra) bohužel nad Goliášem (Nigérie) nevyhraje. Příběh Biafry je nelítostnou kronikou jednoho z nejkrvavějších konfliktů na africké půdě vůbec a obžalobou Západu, který vraždění mlčky přihlížel.


Příběh Biafry není ale jedinou knihou, kterou Forsyth občanské válce v Nigérii věnoval. V roce 1982 (revidované vydání 1991) vydal biografii svého přítele a vůdce Biafry Chukwuemeka Odumegwu Ojukwu. České vydání jsem nikde nenašel, pokud někdo o něčem víte, dejte vědět v komentářích. Díky.

Příběh Biafry samozřejmě doporučuji. Je to sice "jiný" Forsyth, ale je to skvělé, napínavé a pravdivé (reportážní) čtení z exotického prostředí. Až budete mít cestu do knihkupectví, na Příběh Biafry určitě nezapomeňte!


1 komentář: