čtvrtek 15. března 2012

Podoba. Dotisk bestselleru Tany Frenchové z Arga je tady.

Thriller Na věrnosti irské autorky Tany French patří momentálně k nejprodávanějším knihám na knižním trhu. Na světovém knižním trhu - v roce 2010 byl dokonce zařazen mezi deset nejúspěšnějších titulů roku deníku The New York Times.

V tuzemsku tomu není jinak. Není tedy divu, že se znovu vydávají předchozí autorčiny knihy. Právě dnes nakladatelství Argo vypustilo do světa dotisk románu Podoba. Ta vyšla česky na podzim 2011 a na pultech knihkupectví kamenných i virtuálních se po ní jen zaprášilo.

Podoba je skvělý příběh. Hodně slibuje už samotná zápletka - detektiv Cassie Maddoxová, jedna z hlavních postav předchozí knihy (V lesích), která se dosud úplně nevzpamatovala z potyčky s psychopatem, opouští oddělení vražd a nastupuje na oddělení domácího násilí a začíná chodit s bývalým kolegou, detektivem Samem O'Neillem. Když ji zavolá na místo činu svého nového případu, s hrůzou zjišťuje, že zavražděná dívka je její dvojnice. Ba co více, v průkazu totožnosti je uvedené jméno Lexie Madisonová, tedy identita, kterou Cassie před lety používala jako agent oddělení tajných operací.

Publishers Weekly  o knize píše:

"Úchvatné… Frenchová chytře boří konvenční pojetí záhady zamčeného pokoje napětím, jež postupně narůstá mezi jejími vícerozměrnými postavami. Čtenáři, kteří hledají v oblasti psychologického detektivního žánru nové jméno, nemusejí hledat dál, stačí, když se nechají oslovit tímto mocným irským hlasem."

Co dodávám já? Skvěle vystavěný příběh, kde neteče krev proudem a není tolik mrtvých, kolik jich "běžný thriller" obvykle má (musí mít). Precizně vypilované dialogy, které i přesto, že jsou na papíře, mluví. Skoro je slyšíte. Hrdinové, kteří jsou uvěřitelní a skuteční. Pět set stránek přečtete na jeden zátah. Pokud budete mít dostatek času. Nebo dovolenou.

Podobu Tany French doporučuji:)

Žádné komentáře:

Okomentovat