sobota 12. března 2016

Není úplně tak podstatný, odkud padáš, ale kde tě to vyplivne...

Kdo ví, jestli by Felix Baumgartner a Joseph Kittinger skočili ze stratosféry, kdyby věděli to, co R. J. Pineiro – že totiž není úplně tak podstatné, odkud se vydáte po hlavě dolů, ale kde vás to vyplivne. Ono se totiž může stát, že skončíte v jiné dimenzi. Jako Jack Taylor.

Ale popořadě.

V NASA vrcholí přípravy na první skok člověka z termosféry. Když se den před akcí přihlásí armáda, která výzkum financuje, že mají být změněny parametry sestupové dráhy, začínají hlavní hrdinové tušit, že tu někdo hraje betla. Jenže – vedoucí projektu Pete, konstruktérka Angela a Jack, její manžel, nestrávili na projektu několik let života proto, aby teď přišel nějaký generál Hastings a rozkazoval, jak to bude. Změnu sestupu nastaví jen naoko, a když Jack vystoupá až ke Kármánově linii a skočí, padá po původní trajektorii.

Bylo to správné rozhodnutí? Jak Jackův pád zrychluje, vidí kolem sebe podivnou fialovou záři. Ale ze Země hlásí, že oni na kamerách nic nevidí. A pak najednou nevidí ani Jacka. Je pryč. Pro ně pryč. Ve své realitě stále padá, aby nakonec přistál na místě dopadu. Přesně podle plánu.

Jenže nikdo jej nevítá. Žádná média. Žádní kolegové z NASA. Nikdo. Ani ten otravný Hastings tady není. Nakonec si Jack musí stopnout náklaďák, aby se vůbec dostal domů. Něco je prostě špatně. Jak to, že na značkách kolem silnic jsou kilometry místo mílí? A jak to, že podle řidiče je Kuba „faktickej ráj pro dovolenou a svobodnej ostrov“, když tam vládne Castro?

Největší šok čeká na Jacka doma. Zaklepe, a když mu Angela otevře, nevěří svým očím. Ještě před pár hodinami měla krátké tmavé vlasy. Teď je blondýna. Když řekne „Ty nemůžeš být Jack, Jack zemřel před pěti lety v Afghánistánu…“  Jack definitivně pochopí, že se něco sakra podělalo...

Za přečtení Pád stojí


R. J. Pineiro má za sebou hodně knížek, Pád je už sedmnáctou. Moc rád ji doporučím. Jde o román, který mi způsobem vyprávění připomíná nejlepší kousky Jamese Rollinse nebo Douglase Prestona a Lincolna Childa. Poctivá akční jízda, kterou si tady navíc dopřejete dvakrát, protože se odehrává ve dvou dimenzích.

V obou má přitom Jack kolem sebe stejné lidi, jenže ti se v každé z realit chovají trošku jinak. A pak je tady generál Hastings, který chce Jacka a… ne, to už vám prozrazovat nebudu. Připravil bych vás o čtenářský zážitek ;)

Můj verdikt? Pád je výborné výplňové čtivo. Stejně jako severské detektivky, akční fantastika a další žánry, které mají za úkol pobavit, zahnat nudu a zkrátit dlouhou chvíli. Za přečtení stojí. To je bez debaty.

Stáhněte si Pád do čtečky.

Žádné komentáře:

Okomentovat