sobota 31. prosince 2011

Surcoufovo dědictví

Robert Surcouf. Král korzárů. Baron císaře Napolenona. Hrdina, kterého se zmocnil němý i mluvený film a který zaujal Alexandra Dumase i Karla Maye. Muž, jehož slavná věta stojí v záhlaví tohoto blogu: „A man fights for what he lacks the most!“.

Můžeme se  dohadovat, zda je slůvkem "man" myšlen muž nebo zda je výrazem označen člověk jako takový. Můžeme se dohadovat, ale nic to nemění na faktu, že každý z nás bojuje nejvíce o to, co mu nejvíce schází.

O co budete bojovat příští rok vy? Bude to láska? Budete zachraňovat raněný vztah? Nemocné tělo? Nemocnou duši? Sami sebe? Lidé si dávají předsevzetí, aby je po pár týdnech odložili a zapomněli na ně. Život je přitom jednoduchý. Jen lidská mysl je složitá. Zbytečně složitá. Přeji vám, ať v roce 2012 najdete to, co hledáte. Nezapomeňte - „A man fights for what he lacks the most!“.

Toť pro dnešek vše, příště o knihách. A přespříště zase. O knihách. Protože knihy jsou magnet a vášeň, díky které člověku vyschne v krku a zatemní se před očima, když se stane součástí příběhu, když se ztotožní s autorem a jeho pohledem na svět.  Budu rád, když mě někdy navštívíte.

Žádné komentáře:

Okomentovat