neděle 1. ledna 2012

Knižní PF 2019 aneb trochu humoru nikoho nezabije

Co se odehraje ve světě knih a literatury v roce 2012? To mnozí z nás (díky svým profesím, jak jinak) vědí nebo alespoň tuší. Co ale třeba přinese rok 2019? Pohodlně se usaďte, zaostřete obraz svých monitorů a zasněte se (i když - bude to příjemné snění?) společně se mnou...

leden 2019

- Hlavní město ČR zažilo mimořádnou událost. Ano, neuvěřitelné se stalo skutkem! V brněnském knihkupectví Šlápota podepisoval svoji novou knihu Prezidentem z donucení nejprodávanější český autor posledních 8 let a laureát Nobelovy ceny za literaturu Jiří Paroubek.

březen 2019

- Počínaje rokem 2019 byla zahájena nová tradice, navazující na někdejší Březen - měsíc knihy. Od roku 2019 je březen měsícem epubu.

duben 2019

- Po letech nadvlády severské detektivky se rok 2019 zapsal jako rok, kdy se začala prosazovat detektivka kamčatská. Ještě drsnější klima, ještě drsnější příběhy. Příběh Když zahrozila Avačinská sopka Semjona Mesjona, vyprávějící příběh korjackého detektiva, který pátrá po identitě mrtvého Araba, nalezeného na dně kurilsko-kamčatského příkopu, se stal nejprodávanějším titulem v tuzemsku. A nutno říct, že zaslouženě.

květen 2019

- Irena Obermannová vydala v květnu 2019 další titul zahalený rouškou tajemství - její Ještě tajnější kniha navazuje nejen názvem na její skandální knihu Tajná kniha z roku 2011. Tentokrát je autorčiným knižním milencem bývalý prezident Václav Klaus.

červenec 2019

- Červenec je obvykle měsícem, kdy knižní trh prožívá útlum. Červenec roku 2019 se tomuto standardu naprosto vymkl. Jako byla v roce 2011 nejprodávanější knižní biografií biografie Steva Jobse, v roce 2019 se stala velehitem biografie Přemka Podlahy Tady, tady i tady jsem ryl, kopal a sklízel. Elektronická verze byla navíc obohacena bonusem v podobě hitu Sousedovic Toníček v několika jazykových mutacích (mimo jiné v japonštině, maďarštině a malajštině). Právě v Malajsii se Podlahova biografie stala Knihou roku.

září 2019

- Úsporná opatření koaliční vlády premiéra Babiše pokračují - DPH na knihy bylo zvýšeno na 72%. Je nutné vyrábět více mléka a dalších agroproduktů, řekl Babiš na tiskové konferenci. I čtenáři knih proto musí přinášet společnosti oběti.

listopad 2019

- Časy se mění. Ceněná literární cena Magnesia Litera změnila v roce 2019 po dlouhých letech hlavního sponzora a tedy i název. Od aktuálního ročníku nese název Tuzemák Litera.

prosinec 2019

- Národní muzeum v Praze zahájilo po několikaleté rekonstrukci provoz zajímavou výstavou Doba tištěná - vzestup a pád papírových knih. Výstava představuje především mladým čtenářům svět knihy, tak jak ji poslední tři roky známe stále méně - potištěný papír, velký objem, nepohodlné používání, absence fulltextového vyhledávání a sdílení obsahu apod. Výstava probíhá pod záštitou předsedy SČKN pana Martina Liperta.

Co myslíte, bude rok 2019 opravdu takový? A co rok 2012? Co myslíte, že přinese ve světě literatury a knih? Těším se na komentáře.


Žádné komentáře:

Okomentovat