pondělí 27. února 2012

Velký dům a Proč jsme takoví sráči? Knižní novinky - 10. týden 2012

Které knižní novinky, vycházející příští týden, mě zaujaly natolik, že vám je teď a tady představím? Román významné americké autorky Nicole Kraussové Velký dům a černočerný pohled na soudobou americkou společnost, kniha, která má poněkud "problematický název" - Proč jsme takoví sráči?

Nicole Kraussová: Velký dům

Nicole Kraussová bývá označována (vedle Davea Eggerse a Jonathana Safrona Foera) za jednu z nejvýraznějších postav generace mladých amerických romanopisců. Český čtenář měl možnost seznámit se s její tvorbou v románech Muž vejde do pokoje a Dějiny lásky, které patřily k tomu nejlepšímu, co přinesl knižní rok 2011.

Nyní v nakladatelství Argo vychází Velký dům, soubor čtyř příběhů a čtyř hlasů, které se všechny vztahují k jednomu psacímu stolu a těm, kdo u něho po delší či kratší čas v různých domech a bytech pracovali. Všichni zde vyprávějí o svém životě, svých úspěších a prohrách, o nenaplněných snech a touhách, jakož i o těch několika málo splněných.

Recenzi knihy naleznete například na serveru Literarni.cz (jedná se o překlad recenze Patricka Nesse pro The Guardian).

Velký dům vychází 6.3.2012 v nakladatelství Argo v překladu Michaely Markové.


Denis Leary: Proč jsme takoví sráči?
Příručka pro ty, kteří chtějí zůstat tlustí, arogantní, líní a blbí

Denis Colin Leary, americký herec, komik, spisovatel a režisér irského původu, je hvězdou a spolutvůrcem televizního pořadu Rescue Me. Jeho stand up vystoupení jsou plná toho nejčernějšího humoru a ironie. Čeští čtenáři se s Denisem Learym mohli seznámit už v roce 2009, kdy nakladatelství Dokořán vydalo jeho knihu Rakovinu nevyléčíš - možná si ještě pamatujete píseň Jsem kokot, která se prosadila v hitparádách nezávislých rozhlasových stanic.

Jaká je kniha Proč jsme takoví sráči?

V knize Proč jsme takoví sráči z roku 2008 se Denis Leary  arogancí a nadhledem sobě vlastními opírá do tlustých a tupých a líných Američanů, do jejich ještě tlustších, tupějších a línějších dětí a kocourů, do církve, politiků a v neposlední řadě do celebrit, které jsou už tak tupé a vymleté drogami, že vám z toho zůstane rozum stát. 

Tolik oficiální anotace knihy. Můj názor? Pokud jste tlustí, arogantní. líní a navíc ještě blbí, budete se možná bavit... Pokud jste hubení, přátelští, pracovití a chytří, budete se bavit určitě.

Denis Leary naživo? Tady je!



Kniha Proč jsme takoví sráči vychází 6.3.2012 v nakladatelství Dokořán v překladu Jiřího Piluchy.

Žádné komentáře:

Okomentovat