středa 29. února 2012

Stalo se: Poprvé vychází ekniha dřív než kniha tištěná

Na 29. únor roku 2012 se možná jednou bude vzpomínat jako na den, kdy se v Česku stalo do té doby nemyslitelné. Poprvé ve velkém nakladatelství vychází kniha nejprve v elektronické podobě, přičemž tištěná verze bude následovat později. K odvážnému kroku se rozhodly brněnské nakladatelství Host a jeho kmenová autorka Kateřina Tučková, laureátka ceny Magnesia Litera za rok 2010 (Vyhnání Gerty Schnirch).

Na první pohled nenápadný krok se může snadno stát krokem zlomovým. Zatím se autoři a nakladatelé bránili i tomu, aby elektronická verze knihy vyšla ve stejný den jako tištěná. Současný stav je takový, že nakladatelství vydá knižní novinku, zajistí jí větší či menší marketingovou podporu, ale na trh, na kterém čekají majitelé desetitisíců čteček a tabletů, vypustí pouze tištěnou verzi. Ta elektronická přichází většinou až několik měsíců poté.

Důvody jsou logické - nakladatelům vydělává tištěná kniha, eknihy zatím generují jen velmi malé obraty na to, aby se na nich dala vystavět trvale udržitelná ekonomická koncepce. Nakladatel se snaží úspěšně prodat tištěnou knihu, obává se, že pokud by vydal ebook ve stejný okamžik, prodělá kalhoty. Všechny ochrany ebooků jsou prolomitelné, nahrát eknihu na některý se serverů pro sdílení souborů (například uloz.to), je otázkou chvíle.

To se stalo například s biografií Steva Jobse, vydanou nakladatelstvím Práh. Bylo by vcelku zajímavé zjistit, kolik majitelů elektronické verze této knihy si ji zakoupilo legálně a kolik se jich vydalo cestou "stáhnu si to zdarma". Tištěný Jobs se prodával (a stále prodává) velice dobře, není důvod se domnívat, že ekniha byla žádána méně.

Prodal by Práh tištěných Jobsů o pět nebo deset tisíc kusů více, kdyby eknihu vydal se zpožděním měsíců, jak je běžné? Vydrželi by příznivci tak dlouho čekat na to, až si budou moc koupit verzi knihy pro svůj iPad, Android, Kindle apod.? Tištěný Jobs stojí doporučených 499 Kč, elektronický (bez DRM) 350 Kč. Nelegálně stažený je za 0 Kč. Nakladatelství uvádí prodej 35 000 výtisků Jobsovy biografie. Kolik nelegálních kopií bylo staženo se asi zjistit nedá. Ale kdyby jich bylo například dalších 20 000 - to už je velký zářez do ekonomiky nakladatelství.

Neříkám, že to přesně takhle bylo a že to přesně takhle musí být - přinejmenším v žánru krásné literatury to patrně bude fungovat jinak, Steve Jobs je autorem pro technicky zdatné a ti vědí, kde hledat, když nechtějí platit.

Každopádně, nakladatelství Práh prokázalo velkou odvahu, vydat tištěnou a elektronickou verzi (zopakujme - bez DRM) životopisu Steva Jobse krátce po sobě, ale někdo ten první krok někdy udělat musí. Host se nyní odvážil ještě dál. Nový román Kateřiny Tučkové vydává nejprve elektronicky, právě dnes 29.2.2012. Tištěná verze bude následovat za deset dnů.

Jak se budou prodeje vyvíjet? Využije Host momentu "jsme první" a postaví na nevyzkoušeném obchodním modelu marketingovou kampaň? Nebo je elektronické vydání novinky Kateřiny Tučkové pokusem, který má proběhnout potichu a má zjistit, jak čtenáři a trh zareagují? Od věci není ani otázka "pirátů" - dodrží obvyklé půlroční hájení než dají knihu ke stáhnutí zdarma?

Odpovědi se hledají těžko tam, kde dosud chybí zkušenost. Jsem zvědavý, jak experiment, kdy nejprve vychází ekniha a až s odstupem tištěná kniha, dopadne. Byl bych rád, aby dopadl dobře a aby se knižní novinky začaly konečně prodávat elektronicky ve chvíli, kdy jsou ještě novinkami.

Abych nezapomněl. Průlomovou knihou, o níž je celou dobu řeč, jsou Žítkovské bohyně. Silný příběh, zajímavé téma, pokud máte tablet nebo čtečku, doporučuji stáhnout. Kniha je k dispozici bez zabezpečení DRM jako ePUB, Mobi a PDF, je k zakoupení též pro zařízení, fungující na platformě Wooky. Knihu zakoupíte ve všech dobrých internetových obchodech, cena je stanovena na 189 Kč (tištěná bude za 329 Kč).

P.S. Nemám patent na rozum, je možné, že podobný pokus už tady byl. Nevím o něm. Pokud vy ano, budu rád, když mě upozorníte. Díky.


Žádné komentáře:

Okomentovat