středa 4. dubna 2012

I Am Legend Richarda Mathesona zvolena upírskou knihou století

Stephanie Meyerová, J. R. Ward nebo třeba Stephen King a jeho Prokletí Salemu mají smůlu. Nedostalo se na ně. Ocenění Upírský román století, které jako připomínku 100. výročí úmrtí zakladatele žánru Brama Stokera udělila Asociace autorů hororů, získal román I Am Legend (1954) Richarda Mathesona, který sám je legendou sci-fi a hororového žánru - v roce 2010 byl uveden do Síně slávy autorů sci-fi.

Možná jste knihu nečetli (vydalo ji v překladu Milana Žáčka nakladatelství Laser-books v roce 2008 v edici Noir), ale filmová podoba příběhu vám pravděpodobně neunikla, a to nejspíše ta poslední (Já, legenda), kde roli vědce Roberta Nevilla, který si hodně dlouho myslí, že je jediným, kdo přežil katastrofickou pandemii, která proměnila lidskou civilizaci ve společenství krvelačných zombie, hrál Will Smith. Film natočil v roce 2007 Francis Lawrence.

Já, legenda ale není jediným filmovým zpracováním Mathesonova upírského románu. V roce 1964  byla kniha přenesena na plátna kin poprvé jako The Last Man on Earth, v roce 1971 byla natočena verze druhá - The Omega Man.

Šestaosmdesátiletý Richard Matheson se slavnostního předání ceny 1. dubna ve World Horror Convention v Salt Lake City ze zdravotních důvodů nezúčastnil, nechal se ale slyšet, že při psaní Legendy byl inspirován právě Bramem Stokerem. Cena je tedy ve správných rukách, Meyerová, King a další si budou muset na podobné ocenění počkat. Obávám se ale, že dalších sto let do 200. výročí úmrtí Brama Stokera nevydrží čekat ani jeden z nich.

Ještě několik moudrých výroků slavných kolegů-spisovatelů:

Myslím, že Richard Matheson je autorem, který na mě měl ten nejsilnější vliv. Knihy jako JÁ, LEGENDA mi byly inspirací.“ – Stephen King

Richard Matheson je jedním z nejdůležitějších spisovatelů dvacátého století.“ – Ray Bradbury

Nejdůmyslnější a nejpoutavější upírský román od dob Draculy.“ – Dean R. Koontz





Žádné komentáře:

Okomentovat