sobota 31. března 2012

Nacuo Kirino: Zrůda. Kniha, ze které se vám bude chtít zvracet.

Mariko Hašioková. Ne, tohle jméno vám nic neřekne. Nacuo Kirino. Svítá vám?

Nacuo Kirino, japonská spisovatelka, autorka více než dvacítky románů a povídkových knih, držitelka deseti význačných japonských literárních cen včetně Mystery Writers of Japan Award za thriller Out (nominovaný v anglickém překladu na Edgar Award a proslulý děsivě naturalistickým popisem čtvrcení mrtvoly) a Izumi Kyoka Prize for Literature za Zrůdu (anglicky Grotesque).
.

Český čtenář se s thrillery Nacuo Kirino zatím neměl příležitost seznámit. Až na výjimku, která potvrzuje pravidlo - v roce 2011 vydal Knižní klub Out. Máte rádi "noir" detektivku a chcete si odpočinout od severských autorů? Malý literární výlet do Tokia bude osvěžující. Jajoi Jamamoto, opuštěná manželem, který ji zanechal brutálně zneužitou a samotnou se dvěma malými dětmi, se rozhodne vyřešit problémy se svým „chotěm“ jednou provždy.

Manžel musí jít z cesty. Musí zemřít. Tělo zavražděného rozporcuje s kolegyněmi z práce velkými kuchyňskými noži na přípravu sašimi a tašky s kusy těla roznese do odpadkových nádob po celém Tokiu. 
Když policie části těla začne nacházet, začíná hra kdo z koho. Navíc se do příběhu zamotá obávaná japonská mafie - Jakuza. Out je jednou z nejlepších japonských detektivek vůbec a jedna z mála, která se dokázala prosadit celosvětově. Doporučuji nečíst u jídla!

Out už je ale out. In je Zrůda, druhý česky vydávaný thriller Nacuo Kirino.Vychází 19. dubna v Knižním klubu a o tom, že to nebude žádná červená knihovna svědčí už to, že vydání ve Spojených státech bylo výrazně cenzurováno a upravováno (americký čtenář by dle vydavatele neunesl otevřený pohled na  prostituci nezletilých japonských chlapců).

Nacuo Kirino: Zrůda

Juriko a Kazue, které si na střední škole začaly vydělávat prostitucí, byly v průběhu jednoho roku zavražděny stejně brutálním způsobem. Jejich tragický osud líčí a komentuje Juričina o rok starší sestra: postupně odkrývá souvislosti, jež mezi oběma vraždami vyvstávají, „detektivní“ rovina děje však stále více ustupuje intimní zpovědi vypravěčky – z jejího popisu událostí a snahy dobrat se motivace Juričina a Kazuina jednání a pravdy o jejich smrti začne čím dál zřetelněji probleskovat obraz vypravěččina myšlení a pocitů, jejího vztahu k rodině a společnosti i jejích názorů na prostituci nezletilých, jednoho z nejaktuálnějších a nejpalčivějších problémů moderního Japonska. Obraz bolestný, pokřivený, bizarní… Dokonalá psychologická sonda do duše dnešních japonských žen a zároveň vynikající noir detektivka získala prestižní ocenení Izumi Kyoka Prize for Literature.



Přečetli jste si anotaci? A dostáváte chuť si tuhle knížku přečíst? Já ano. Za necelé tři týdny budeme mít možnost.Jen připomenu (stejně jako v případě Outu) - nečíst při jídle. Pokud se nechcete pozvracet, dodávám.





Žádné komentáře:

Okomentovat