středa 23. května 2012

Atentát na Heydricha? Před sedmdesáti lety. Jak ho vidí beletrie?

Himmlers Hirn heißt Heydrich. Himmlerův mozek se jmenuje Heydrich. O postavení bývalého námořníka v hierarchii SS to říká vše. Snad i proto mohl mít pocit, že je nezranitelný.

Onoho květnového dne  (bylo slunečno, nebe bez mráčku) cestoval říšský protektor Čech a Moravy svým otevřeným vozem Mercedes ze zámečku v Panenských Břežanech, který si vybral za své protektorátní sídlo, do úřadu na Pražský Hrad.

V zatáčce nedaleko pražské Bulovky na něj zaútočili českoslovenští výsadkáři Jozef Gabčík a Jan Kubiš. Heydrich po útoku, jako uvědomělý a hrdý esesman, začal Kubiše pronásledovat, ač byl těžce raněn a zlomené žebro mu roztrhlo slezinu. Nakonec 4. června 1942 v nemocnici Na Bulovce umírá. Operace Antropoid končí. Výsledek - vykonáno.

Osobou Reinharda Heydricha  i atentátem se nechala inspirovat řada beletristických i populárně naučných knih. Dva nejznámější beletristické pokusy bych při příležitosti sedmdesátého výročí atentátu na "blonďatou bestii" připomněl.

Jiří Šulc: Dva proti Říši

Jiří Šulc zazářil na českém literárním nebi jako kometa. Napsal sice i další (historické) romány, ale laťku, kterou nasadil svým debutem Dva proti Říši, v němž beletristicky zpracoval atentát na Reinharda Heydricha a za který získal v roce 2007 Literární cenu Knižního klubu, podle mého názoru už nepřekonal. 

Románové zpracování atentátu na Reinharda Heydricha. Popisuje scénu domácího odboje stejně jako exilovou vládu, výcvik parašutistů v Anglii, přípravu atentátu, okolnosti i situaci po něm. Nevyhýbá se líčení soukromého života hrdinů. Poskytuje realistický obraz o strukturách německé moci, zabývá se vyšetřovacími postupy gestapa.


Knihu Dva proti Říši vydalo nakladatelství Knižní klub v roce 2007.


Laurent Binet: HHhH

Poněkud zvláštní název (ano, je to zkratka věty Himmlers Hirn heißt Heydrich z úvodu článku) patří románu, jenž byl v roce 2010 ve Francii oceněn prestižní Goncourtovou cenou pro nejlepší debut. Laurent Binet  vykresluje okolnosti "nejodvážnějšího protinacistického činu v dějinách druhé světové války". 

Je květen 1942 a výsadkáři Jozef Gabčík a Jan Kubiš se připravují na cíl operace Antropoid: zabít Reinharda Heydricha, zastupujícího říšského protektora Protektorátu Čechy a Morava, "pražského kata" a "blonďatou bestii". Druhého nejvyššího muže v hierarchii SS provází šeptem pronášená tajemná zkratka HHhH: Himmlers Hirn heißt Heydrich - Himmlerův mozek se jmenuje Heydrich. Ne nadarmo - Heydrich totiž patří k hlavním organizátorům židovského holocaustu neboli Endlösungu... Strhující prvotina francouzského spisovatele Laurenta Bineta.

Pozor! Dotisk Binetovy knihy vyšel právě dnes (23. května). Poprvé vyšla kniha HHhH česky v roce 2010 a vydalo ji nakladatelství Argo.




Žádné komentáře:

Okomentovat