úterý 22. května 2012

Dita P., Zdeněk P. a Martin Š. Třikrát něco dobrého do zobáčku

Nejen duchovní potravou je člověk živ. I žaludek je potřeba řádně naplnit. Dneska doporučím tři kuchařské knihy, které momentálně hrají prim na pultech knihkupectví a na "homepage" těch internetových obchodů, které knihy chtějí nejen představovat, ale i prodávat.

Dita Pecháčková: Deník Dity P.

Dita Pecháčková je bývalou šéfredaktorkou časopisu Apetit (na tomto postu byla v letech 2005–2009), nyní šéfuje magazínu Albert v kuchyni, který vydává provozovatel sítě obchodů Albert a Hypernova. Deník Dity P. je hodně netradiční kuchařkou, zaujme už svým pro kuchařku nepříliš typickým čtvercovým tvarem (24×28 cm), kvalitními fotografiemi z dílny Jiřího Turka a grafickou úpravou Zuzany Lednické z designového studia Najbrt. Kuchařka se velmi dobře prodává, má dobře zvládnutý marketing v sociálních sítích a na Internetu obecně, kde míří na své ovečky, tzv. scukaře a foodblogery:)

(oficiální text nakladatele) „Nemyslete si, že jsem bůhvíjaká kuchařka. Nejsem. Normálně to ke mně přišlo. A strašně mě to baví. Vaření, pečení, kuchařky, řeči o vaření a pak to jídlo!“ Tohle řekne Dita Pecháčková, která se nepřestává divit, když jí všichni nad talířem s jídlem, které uvařila, říkají: Ty jsi bohyně! Ze svých nejoblíbenějších jídel sestavila pozoruhodnou kuchařku a k tomu vypráví, jak to všechno s její láskou k jídlu a vaření bylo. A stále je.


Dita Pecháčková je podle mnohých česká Nigella Lawson.


Zdeněk Pohlreich: Šéf na grilu II.

Představovat Zdeňka Pohlreicha by bylo nošením do lesa. Pohlreich je fenomén, svoji image buduje precizně a pečlivě. Každý rok alespoň jeden pořad v televizi, každý rok alespoň jedna (lépe dvě) kniha. Jestliže Dita Pecháčková vaří a píše pro Ahold (Albert), Zdeněk Pohlreich je jedna ruka s Intersparem. Samozřejmě, myšleno dobře. Peníze nerostou na stromech a Pohlreich dokáže i v reklamě být vkusný. 

Ve druhém Šéfovi na grilu pokračuje Zdeněk Pohlreich v práci, kterou začal v dílu prvním: (oficiální text nakladatele: Pokračování úspěšné knihy Šéf na grilu. Více jak 90 tipů na skvělé steaky, hamburgery, zeleninové saláty, ryby, dezerty, ale i koktejly. Poradíme vám jak připravit perfektní menu na vaši zahradní párty, na které budete „Šéfem“ právě „Vy“.


Pro zajímavost uvedu, že Zdeněk Pohlreich vydal letos v dubnu v nakladatelství Ikar knihu Vejce nebo slepice a na konec května chystá v nakladatelství Magazine novinku Šéf na smetaně. Pohlreicha bude v létě všude plno.

Opět pohled do světa - Zdeněk Pohlreich je podle mnohých český Gordon Ramsay.


Martin Škoda: Škoda nevařit

Martin vaří od svých devíti let. Ano, čtete dobře, od devíti. Jeho kuchařka je určena pro mladé, recepty nejsou složité. Jsou ale kreativní a zajímavé. A zcela určitě chutnají.

Řečeno slovy knihy: (oficiální text nakladatele): „Sedmnáctiletý kluk, který vaří už dobrých osm let, napsal kuchařku pro své vrstevníky, plnou skvělých receptů, hudby a cestováním za gastronomií. Každé jídlo, které je připraveno s oh­ledem na potřeby a možnosti mladých, je doprovázeno songem, který správně doladí atmosféru při i po vaření. Marty, jehož múzou je slavný Jamie Oliver, ale nevaří jen pro mladé – jeho originální jídla nadchnou všechny generace. Kuchařka Martina Škody je jedinečná nejen svým obsahem, ale také designem – o originální layout a vazbu, kterou se nepyšní žádná jiná česká kuchařka, se zasloužili dva mladí designé­ři Petr Bosák a Robert Jansa, kteří na svém kontě již mají řadu významných ocenění. Obrazy receptů fotil a aranžoval přímo autor, o portrétní fotografie se postarala Johana Pošová.“


Martin Škoda pochází ze Soběslavi. Z města, do kterého jsem se já v roce 2008 přestěhoval z Prahy. Martina jsem mezi sedmi tisíci obyvateli nikdy nepotkal, ale určitě bych ho nepřehlédl - Martin Škoda je totiž podle mnohých český Jamie Olivier:)



Žádné komentáře:

Okomentovat