úterý 1. května 2012

Dcera kostí a dýmu. Young adults série z Prahy

--> Série pro takzvané mladé dospělé čtenáře a čtenářky (young adults) jsou posledních několik let jedním z neúspěšnějších a nejprodávanějších literárních produktů, v oblibě si nezadají ani se severskou detektivkou, která je ale určena jiné cílové skupině. V Česku patrně vše nastartovala série Škola noci, kterou vydává Knižní klub, pak přišlo Twilight Stephenie Meyerové, Upíří deníky L. J. Smith, momentálně jsou tahounem žánru dystopické Hunger Games.

Laini Taylor (na fotografiích na první pohled zaujme svými jasně fialovými vlasy a tvrdí o sobě, že je "spisovatelkou-umělcem-snílkem-nerdem-člověkem") vydává v nakladatelství Knižní klub novinku Dcera kostí a dýmu, první díl předpokládané třídílné série. Osobně mě young adults literatura moc nezajímá, přiznám se, mám už svůj věk a v upírském žánru jsem uvízl kdesi u Stokerova Draculy a vrcholem dystopie je pro mě Den Trifidů (smajlík). Dcera kostí a dýmu je ale sérií, kterou možná zkusím. Zajímá mě, jak věrně americká autorka vykreslila místa, kde se její příběh odehrává. Odehrává se totiž  - v Praze.

Hlavní hrdinkou Dcery kostí a dýmu je sedmnáctiletá Karou, záhadná a neobyčejná sedmnáctiletá studentka na pražské umělecké škole. Nepřehlédnete ji, má azurově modré vlasy. Karou ráda kreslí, její skicák se plní Chimérami. A ty jsou také jedním z ústředních bodů příběhů. A taky zuby. Ty jsou platidlem v prazvláštním obchodě, který Chiméry v Praze vlastní. Karou cestuje po světě, aby zuby vykupovala. Pak se jí jednou v marockém Marakkéši, při předávce zubů, do cesty postaví Akiva. Anděl? Ďábel? To nechám už na čtenářkách. Jen naznačím, že Karou vychovali Chiméry a Akiva je bojovník, který má za úkol - Chiméry zabíjet...

Oficiální anotace knihy: Karou je nadaná, krásná a tak trochu záhadná sedmnáctiletá studentka na pražské umělecké škole. Její tajemství nezná ani její nejlepší přítelkyně Zuzana. Ráda kreslí chiméry, fantastické bytosti, a nikdo netuší, že tato mytická stvoření jsou její rodinou. Přichází a odchází skrze portál za svým zvláštním posláním, kterým ji její pověřil čaroděj, který ji vychoval. Neví, že ji sleduje smrtelně nebezpečný a mrazivě krásný anděl, a válka mezi světy dobra a zla brzy vypukne.

Nejsem v oboru young adults románů natolik sběhlý, abych by s to hodnotit děj, abych mohl říct, jestli je romantiky hodně nebo málo nebo jestli jsou postavy příliš ploché nebo naopak "přeplastičtělé", jako tip na zajímavý pohled na Českou republiku (Prahu především) očima mladé americké autorky YA žánru ale Dcery dýmu a kostí určitě doporučím.

Ještě několik faktů:


- práva na vydání prodána do 30 zemí
- Amazon Top 10 za rok 2011
- Amazon #1 Teen Book 2011

Book trailer:





Co čeští fans YA - zkusíte? Těšíte se? Dcera kostí a dýmu vychází v nakladatelství Knižní klub 7. května 2012.




-->

2 komentáře:

  1. Musím říct, že mě kniha už na první pohled zaujala originální obálkou a jelikož v poslední době ani moc nečtu samotné anotace, zkrátka jsem si řekla, že bych si ji ráda přečetla. Pak jsem někde zahlédla něco o Praze v souvislosti s touto knihou a upoutala mou pozornost ještě více, takže jsem si už anotaci přečetla a i některá hodnocení na Goodreads. Stále si knihu hodlám přečíst, ale určitě k ní nebudu přistupovat úplně s nadšením, protože reakce českých a slovenských čtenářů jsou rozporuplné. Kdežto většina zahraničních je z knihy úplně nadšená. Ale uvidíme. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ono pro někoho, kdo čte YA v jednom kuse by byl asi hřích si nepořídit zrovna tuhle knihu. Přeci jen už právě kvůli tomu pohledu na Prahu :))
    Knihu už očekávám rok a i když zní anotace lehce šíleně, je v tom možné očekávát zase něco trochu originálnějšího :))

    OdpovědětVymazat