pátek 27. dubna 2012

Smršť. Nový Johan Theorin už za dva týdny

--> Na Plzeň, Vávro, na Plzeň! Na Bělehrad! Šimek vyzýval k cestě do Plzně, Švejkův Hašek mířil na Balkán. Já (pokolikáté už?) zamířím (zase) na sever. Další severská detektivka na obzoru. Tentokrát ale nejde o neznámého autora, který do Česka vkročí poprvé - nakladatelství Moba vydává po knize Mlhy Ölandu další díl volného cyklu Öland Quartet Johana Theorina - Smršť.

Mlhy Ölandu trošku vyšuměly, alespoň co se Internetu týče, přitom ve Švédsku byly oceněny jako nejlepší detektivní debut roku 2007 (Best First Mystery Novel 2007, udělila Swedish Academy of Crime Writers), Doufejme, že Smršť, v anglickém vydání The Dark Room (ve švédském originále Nattfåk), bude vidět více. Není to přitom "řadová" detektivka. Smršť získala v roce 2008 ocenění jako nejlepší švédská detektivka roku (Best Swedish Crime Novel 2008). Jen dodám, že v roce 2009 totéž ocenění získaly Tři vteřiny autorské dvojice Anders Roslund a Börge Hellström, které před týdnem zamířila na pultý českých a moravských knihkupectví s detektivkou Box 21.

Johan Theorin: Smršť - o čem kniha je?

Přízraky mrtvých se vracejí. Anebo to nejsou přízraky? Chladný, ponurý říjen na ostrově Öland. Joachim, učitel ze Stockholmu, nedal na pověry o ostrově a se svou rodinou se nastěhoval na výstavný statek Aludden. Tato usedlost však byla vystavěna ze dřeva lodního vraku a říká se, že muži, kteří stavěli blízké majáky, slyšeli z domu výkřiky utopených námořníků. Na jednom trámu v domě jsou ještě pořád vyrytá jména mrtvých a všem obyvatelům přineslo toto místo jen neštěstí.

Jednoho dne je nalezena mrtvola Joachimovy ženy Katrin. Utopila se za opravdu záhadných okolností. Co se to jen na Aluddenu odehrává? A jakou roli v tom hraje Joachimova sestra, s níž už před nějakou dobou rodina přerušila kontakty?

Smršť vydává nakladatelství Moba 15. května 2012. Určitě zkusím.






-->

Žádné komentáře:

Okomentovat