čtvrtek 3. května 2012

Já, Steve aneb z tý mrtvoly ještě něco dostanem!

Kdo ví, kolik nakladatelů a knihkupců by ve světě i u nás v těžkých dobách (domnělé) krize zkrachovalo, kdyby loni nezemřel Steve Jobs, marketingový mág a výtečný selfpromotér firmy Apple. Řekněme si na rovinu, že asi žádný. Ale výdělek všech by byl o něco menší. Steve Jobs umřel tak akorát, aby se jeho životopis prodával dobře jako dárek pod stromeček. A protože se nakladatelství Práh namlsalo (není ironie, nýbrž pochvala, nebáli se pustit Jobse jako e-book jen se sociální ochranou), řekli si v ostatních nakladatelstvích, že udělají jedině dobře, když Stevovu mrtvolu ještě několikrát recyklují. Na papíře.

Samozřejmě, neřekli si to sami. Nejdříve si to řekli jejich kolegové ve Spojených a jiných státech, kteří na Stevoknihy (knihy o Jobsovi) natiskli krásné nápisy "New York Times Bestseller" "Amazing!" "Fantastic!" a další všeříkající fráze.

Zatím posledním počinem Jobsománie je kniha Já, Steve s podtitulem Steve Jobs vlastními slovy, jejíž českou verzi právě vydává nakladatelství Pragma. Anotace knihy říká: Kniha zachycuje velkého vizionáře a podnikatelského génia Steva Jobse prostřednictvím jeho vlastních slov - od roku 1976 hovořil o svých názorech na veřejnosti a využíval k tomu všech příležitostí - tiskových prohlášení, setkání pořádaných při příležitosti uvedení na trh nového výrobku, rozhovorů atd. V knize jsou shrnuta pozoruhodná a inspirující prohlášení o tom, jak v dnešní době podnikat, která po sobě zakladatel společnosti Apple zanechal.


Osobně říkám - dost bylo Jobse! Zároveň se ale bojím, že to ještě není vše a že se Stevova odkazu chytí třeba mladá ambiciozní spisovatelka Michaela K. (Košťálová), autorka ceněných literárních skvostů (ironie) Růžena Šlemrová - Pikantní dáma, Hana Hegerová, originální a svá nebo Tragický osud spisovatelky Simony Monyové. Počítám, že její jobsiáda by se mohla jmenovat třeba Steve Jobs - Myšlenky, které jsem chtěl napsat a nenapsal. 




Žádné komentáře:

Okomentovat