pátek 2. března 2012

Palahniukova procházka peklem - druhá ochutnávka

Peklo v Palahniukově pojetí je místem, kam se dostane (skoro) každý. Posuďte sami, jestli se i vy máte proč bát, že půjdete do pekla! Mám pro vás druhou krátkou ukázku z Prokletí Chucka Palahniuka. A veselé čtení to není pro programátory - 85 procent z těch, kdo se živí v IT, skončí v pekle. Tohle jejich provinění stačí samo o sobě.

"... podle Babety skončí v pekle 98,3 procenta právníků. Naproti tomu čeká věčné zatracení jen 23 procent rolníků. Směr peklo se vydá asi 45 procent majitelů menších obchodů, ale 85 procent autorů počítačového softwaru. Do nebe vystoupá zřejmě jen stopové množství politiků, ale z hlediska statistiky se to dá brát, jako že jich v plamenech pekelných skončí sto procent. Stejně jako sto procent novinářů a lidí se zrzavými vlasy. Kdo ví, proč to tak je, ale lidé menší než 160 cm mají vyšší šanci skončit jako zatracenci. Zrovna tak lidi s BMI nad 0,0012...


... poměr mezi blondýnami a brunetami  je v pekle tři ku jedné. Prokletí hrozí skoro šestkrát víc lidem, kteří mají dva a více roků vyššího než středního vzdělání. Totéž platí o lidech, kteří vydělají ročně víc než sedmimístnou sumu v dolarech...


... podle božského zákona je je každému člověku dovoleno za celý život zatroubit na klakson jen pětsetkrát. Jedno zatroubení navíc - a bez ohledu na okolnosti je výsledkem automatické uvržení do pekla. Pak se není co divit, že v pekle končí všichni taxikáři. Podobné neporušitelné pravidlo se týká zahazování vajglů. prvních sto je povoleno, ale každý nad to vede k věčnému zatracení bez naděje na odvolání..."

Palahniuk ve své novince hýří nápady. Někdy tolik, že je člověk všechny najednou sotva vstřebá. Ale číst Prokletí baví. Hodně baví. Prokletí vychází v dubnu v Odeonu a už dneska říkám - bude to událost.


Žádné komentáře:

Okomentovat