úterý 24. dubna 2012

Severská krimi. Ještě pořád nemáte dost? Přichází Leif Persson.

--> Severská detektivka nás hrozí zahltit. Stieg Larsson (Milénium), Jo Nesbø (brzy Sněhulák), Lars Kepler (v září Svědkyně ohně), Anders Roslund a Borge Hellström (aktuálně Box 21), Mari Jungsted (Neviditelný) a další a další. Hrnou se na nás ze všech stran. A pořád to není všechno. Další pořádnou dávku severského napětí nachystala Moba. V červnu se českým (a moravským, samozřejmě) čtenářům poprvé představí Leif Gustav Willy Persson, švédský spisovatel a (pozor) kriminalista.

Nakladatelství Moba vydá postupně Perssonovu volnou trilogii, jejímž spojujícím prvkem je dodnes nevyjasněná vražda švédského ministerského předsedy Olofa Palmeho. Představím vám jednotlivné díly:

Mezi touhou léta a chladem zimy

(Mellan sommarens längtan och vinterns köld, 2002) Stockholm, listopadový páteční večer. Americký novinář John Krassner spadl z patnáctého patra studentské koleje. Jednalo se o sebevraždu, nebo jej někdo shodil? Pro spěšně přivolanou policii je věc jasná: muž se dobrovolně rozloučil se životem, navíc zanechal nanejvýš poetický vzkaz na rozloučenou – prožil prý svůj život mezi touhou léta a chladem zimy. Je to sice poněkud tajemné sdělení, nicméně případ se zdá být jednoznačný a záležitost je odložena. Jeden z nejvyšších policejních úředníků, kriminální ředitel Lars M. Johansson, však oficiálnímu závěru vyšetřování nevěří. Na té historce mu něco nesedí, zdá se až příliš jednoznačná. Když je pak v podpatku Krassnerovy boty nalezen ještě lístek s tajnou soukromou Johanssonovou adresou a poznámkou „nejčestnějšímu policistovi“, rozhodne se Johansson záležitost prošetřit, třebaže v průběhu svého vyšetřování si bude několikrát přát, aby se rozhodl jinak…

Vydává Moba v červnu 2012.


V jiném čase, v jiném životě

(En annan tid, ett annat liv, 2003) Druhý díl volné trilogie. Tento rozsáhlý kriminální román vychází z dobře zachovaného historického faktu: okupace velvyslanectví Západního Německa ve Stockholmu v roce 1975 teroristy. Příběh se přesune rychle do roku 1989 k nevyřešenému bodnutí státního úředníka, a poté až do roku 1999, kdy švédské zpravodajství zkoumá nově koncipovaného ministra obrany; objevují se nečekané vazby na zločiny z minulosti. Se svým obvyklým cynickým vtipem a znalostí policejní mluvy, spřádá Persson odpornou síť vydírání, agentů a chamtivosti, která se dotýká všech vrstev švédské společnosti.

Vydává Moba v září 2012






Volně padající jako ve snu

(Faller fritt som i en dröm, 2007) Třetí díl volné trilogie. Je 15. srpna 2007 a šéf Národní kriminální policie ve Švédsku, Lars Martin Johansson, dělá rozhodnutí, které bude mít obrovské důsledky: Johansson se rozhodne znovu otevřít případ vraždy ministerského předsedy O. Palma, protože se blíží dva rozhodující milníky: jeho vlastní odchod do důchodu a soudní přepis této vraždy. Původní vyšetřovací tým z případu odstoupil, a tak se Johansson rozhodne sestavit novou skupinu, v níž nechybí chytrá a empatická Jan Lewin, dále vzdělaná Lisa Mattei a akceschopná Anna Holt.

Vydává Moba v listopadu 2012









-->

2 komentáře:

  1. Wow, Moba vydá tri knihy od jedného autora v priebehu tak krátkej doby? Btw. pri poslednej je chybička v roku 2011->2012. Ale ja som za, severských krimi nie je nikdy dosť a stačí sa pozrieť na regály s červenou knižnicou, fantasy, historických románov... prečo by nemohlo byť aj veľa detektívok zo severu. Najmä keď sú kvalitné. Každopádne vďaka za info, doplnila som do zoznamu :)

    OdpovědětVymazat