pondělí 7. května 2012

Åsa Larssonová: Temná stezka. Severská novinka z Hostu

Pokud to takhle půjde dál, budu to ve Skandinávii znát mnohem lépe než v rodných jižních Čechách. A to jsem tam nikdy nebyl, protože k moři jezdíme do tepla a rybaření neholduji. Na druhou stranu poznávat severský místopis prostřednictvím kvalitních detektivních románů je vcelku dobrý způsob, jak si oprášit středoškolské znalosti zeměpisu.

Oprašovat znalosti severu může český čtenář kontinuálně celý poslední rok, naposledy díky péči nakladatelství Host, které aktuálně vydává třetí díl volné série Åsa Larssonové (mimochodem, bývalé daňové poradkyně) s Rebeckou Martinssonovou v titulní roli, nazvaný Temná stezka.

Åsa Larssonová: Temná stezka

Nakladatelství Host knihu představuje těmito slovy: Po svém posledním případu hledá Rebecka Martinssonová jen těžko cestu zpět k normálnímu životu. Klid nachází v Kurravaaře, rodné vesnici, kam se nastěhuje do domku po babičce. Z letargie ji vytrhne až nabídka práce na státním zastupitelství v nedaleké Kiruně.


O několik měsíců později je na zamrzlém jezeře nalezena mrtvá žena. Její tělo jeví známky mučení. Inspektorka Anna-Maria Mellaová ví, že se neobejde bez pomoci. Bude potřebovat dobrou právničku – a zná tu nejlepší... Rebecka Martinssonová netuší, jak složitý případ má před sebou. Zavražděná žena zastávala klíčovou pozici v mezinárodní těžební společnosti. Rebecka se záhy noří do spletitých záležitostí a intrik, v jejichž středu stojí majitel společnosti, který měl s obětí rozporuplný vztah. 


Rebecka a Anna-Maria postupně pronikají do sítě tajemství, perverze a zločinu a odkrývají temný příběh, v němž se mísí posedlost, ambice a zvrácená sexualita s osamělostí, nadějí a touhou. Mistrovsky odstupňované napětí dosahuje vrcholu v dramatickém rozuzlení, po němž nic nebude jako dřív.


Temná stezka volně navazuje na detektivní romány Sluneční bouře a Prolitá krev (za ten Äsa Larssonová získala Cenu za nejlepší švédský kriminální román roku 2004).

Åsa Larssonová - dvě autogramiády v Praze

Nakladatelství Host pozvalo autorku na pražský veletrh Svět knihy, v pátek 18. května od 17.00 hodin bude mít autogramiádu v Paláci knih Luxor na Václavském náměstí, o den později bude podepisovat své knihy přímo na veletrhu, a to ve stánku L 208 od 15.00 hodin.

Mimochodem, pokud by vás napadlo, jestli náhodou Åsa Larssonová není příbuzná jiného slavného nositele tohoto jména (Stieg Larsson), tak... není.






Žádné komentáře:

Okomentovat