středa 9. května 2012

E-knihy mají svůj oficiální žebříček prodejnosti...

... ale zatím tak neúplný, že až zavádějící. Data o prodaných kusech zatím nedal k dispozici žádný z e-shopů platformy Wooky (Rajknih.cz, ebux.cz, Neoluxor.cz a další) - Svaz nakladatelů podle tiskové zprávy oslovil většinu prodejců e-knih, předpokládám, že včetně těch, kdo fungují na Wooky.

Je otázka, zda by se v žebříčku něco výrazně změnilo, i Wooky od března prodává elektronickou produkci nakladatelství Kniha Zlín, včetně detektivních bestsellerů Jo Nesba. Ale třeba by žebříček, který se dneska v blogosféře prezentuje jako oficiální žebříček prodejnosti e-knih v Česku, vypadal jinak. Nevím, o prodejích Wooky nemám zase až takový přehled.

I žebříčky prodejnosti tištěných knih jsou... polovičaté

Polovičatost žebříčků prodejnosti knih v podání SČKN se koneckonců netýká pouze e-knih, ani žebříček tištěných knih nereflektuje všechny prodeje knih u nás, kupříkladu data za 18. týden dodala v podstatně jen knihkupectví ze sítě Kanzelberger, Knihcentrum, Neoluxor a Kosmas. Chybí především údaje o prodejích sítě 20 knihkupectví, která provozuje pod značkou bux Euromedia Group, chybí prodeje velkých internetových knihkupectví - arara.cz, martinus.cz, knihy.abz.cz a dalších. Do jaké míry je žebříček zkreslený, se dá jen dohadovat.

Netuším, na čí straně je nechuť ke spolupráci (jestli tedy vůbec taková nechuť existuje, samozřejmě), jen znovu opakuji - ano, je fajn, že žebříčky prodejnosti existují, ale pokud jsou kusé, jsou především čtenářské veřejnosti tak trochu k ničemu. Opakuji, čtenářské veřejnosti, která by žebříčky prodejnosti mohla brát (a bere) za bernou minci.




Žádné komentáře:

Okomentovat