neděle 6. května 2012

Daniel H. Wilson. Tohle jméno si zapamatujte. Letos dvakrát v Knižním klubu.

Co musí čtyřiatřicetiletý spisovatel udělat, aby se Steven Spielberg rozhodl natočit podle jeho (teprve) druhého románu film? Na to asi může odpovědět právě jen Spielberg. A Daniel H. Wilson. On je naším autorem. A román, jehož filmová adaptace bude mít celosvětovou premiéru (i v Česku) 4. července 2013? Jmenuje se Robopocalypse a Steven Spielberg se jej rozhodl natočit ještě dřív, než byl vůbec dopsán.

Daniel H. Wilson má doktorát z robotiky na Carnegie Mellon University, roboti jsou i hlavním námětem jeho románů. První dva vydal v roce 2011, jeden na jaře, pro dětské čtenáře, pojmenovaný Chlapec a jeho robot, druhý pak v červnu - jeho jméno, jak jste už určitě uhodli, je Robopocalypse, příběh, využívající klasického schématu války mezi člověkem a umělou inteligencí (tady zastoupenou Archosem).

Do českých kin Robopocalypse přijde 4. července 2013, na pulty českých knihkupectví o půl roku dříve. Pod názvem Robopokalypsa vydá Wilsonův bestseller (nejprodávanější kniha v žánrů sci-fi podle New York Times) nakladatelství Knižní klub.

Book trailer k americkému vydání románu Robopocalypse:




Daniel H. Wilson: Chlapec a jeho robot. Alenka v říši divů v moderním (slušivém) kabátě


Debutový román Daniela H. Wilsona vydal Knižní klub v těchto dnech, žánrově jej lze zařadit jako "válku s roboty pro mladší čtenáře", sám Wilson říká, že román Chlapec a robot je určen dětem od devíti do dvanácti let. Zcela určitě ale neurazí ani čtenáře starší.


Wilson vytvořil ve své fantastické knize fantastický svět, který není nepodobný světu, ve kterém prožívá své příběhy kouzelnický učeň Harry Potter. Jeden podstatný rozdíl ale je. Zatímco svět Harryho Pottera je fikcí, je založen jen a pouze na magii a kouzlech, svět Daniela Wilsona je mnohem uvěřitelnější, už proto, že staví na reálných základech - věda, technologický pokrok, umělá inteligence. Tohle všechno je reálné, tohle všechno se může stát.

Příběh přitom začíná nenápadně. Na obyčejném školním výletě. Náš hrdina se pomocí čehosi, co vypadá jako malý kovový kroužek (vzpomínáte na Alenku v říši divů a králičí noru? Tady je to podobné...) dostává do prapodivného světa, do země Mechos, patřící robotům. Aby se dostal náš hrdina zpět, musí pomoci najít předmět zvaný Robonomicon dříve, než se jej zmocní ten, kdo chce Mechos ovládnout a zničit...

Co o knize říká nakladatelství Knižní klub v anotaci? Chlapec jménem Kód se neplánovaně dostane do Mechosu – země robotů, kde ho na každém rohu čeká setkání s prapodivnými robotickými tvory – Nekonečkou s ostrými kusadly, obřím vrahobotem i droboučkými nanoskopickými příšerkami, které zničí všechno, co jim přijde do cesty. Mechos je fascinující, ale zároveň i velmi nebezpečný. Brzy se ukáže, že jediný způsob, jak se Kód může dostat zase domů, je nebezpečná záchranná výprava.


Knihu vydal Knižní klub 2. května 2012 a určitě ji doporučuji nejen dětským čtenářům. Harryho Pottera také nečtou jen děti, i když je psán především pro ně:)




Žádné komentáře:

Okomentovat