sobota 5. května 2012

Čtyři květnové knižní novinky z nakladatelství Argo

--> Květen. Mácha a lásky čas. Konec války a šeříky. Tank číslo 23. Alergie. Spálená záda. První koupání. A taky hodně dobrých knižních novinek. Třeba z nakladatelství Argo, specialisty na kvalitní překladovou prózu. Co zajímavého připravilo Argo na květen? Zaujaly mě především tyto knihy - Třeskutá kniha o Teorii velké třesku, Chutná těla, Satori a 2666.

George Beahm: Třeskutá kniha o Teorii velkého třesku

Nad touto knížky zaplesá srdce nejednoho nerda, srdce složené z jedniček a nul a pak čehosi tak nepochopitelného, jako jsou city. The Big Bang Theory, Teorie velkého třesku, je jedním z nejoblíbenějších televizních sitcomů americké provenience. Leonard, Sheldon, Penny, Howard a další postavy nyní míří i na knižní pulty. Já osobně knihu určitě nezkusím. Nejsem nerd. Ale nerdům ji doporučuji, to ano.

Argo o knize říká: George Beahm zodpovídá příznivcům seriálu všechno, co kdy o Teorii velkého třesku chtěli vědět, a nádavkem i pár věcí, na které by se je snad ani nenapadlo zeptat. Najdeme zde profily jednotlivých postav i herců, jakož i stručné portréty tvůrců seriálu, soupis a převyprávění jednotlivých epizod, vysvětlení různých fyzikálních i popkulturních narážek a hlášek a rovněž překvapivě vděčné "veselé historky z natáčení". Pokud se vám zamlouvá sitcom Teorievelkého třesku, pak Třeskutá kniha o Teorii velkého třesku nesmí ve vaší knihovničce chybět.

Knihu Třeskutá kniha o Teorii velkého třesku vydává nakladatelství Argo 15. května 2012.

Isaac Marion: Chutná těla

Existenciální krize nepostihují pouze živé. Občas můžou potkat i nemrtvého - zombie. Jak duševní prázdnotu překonat? Zombie, který se v knize jmenuje R, vyřeší krizi dobrým obědem - mozek mladíka, který z nešťastné lásky spáchal sebevraždu, ale R zasytí i jiným způsobem, než by si byl býval přál. R se zamiluje do stejné dívky jako zdroj jeho obživy...

Argo o knize říká: Nechutně vtipný a zároveň dojemný horor nám nabízí netradiční pohled na těžký (ne)život jednoho existenciální krizí sužovaného zombíka. Touží po prožitcích a vzpomínkách, ale paměť mu po nesmrti příliš neslouží. Aby se vůbec dostal k nějaké duševní potravě, sežere mozek zamilovaného mladíka. Následkem tohoto činu se zamiluje do stejné holky jako jeho oběť. Příběh Romea a Julie po konci světa může začít. V roce 2012 má premiéru americký film, natočený na motivy románu Chutná těla, s Nicholasem Houltem v hlavní roli.

Knihu Chutná těla vydává nakladatelství Argo 31. května 2012.

Don Winslow: Satori

Nikolaj Hel. Tohle jméno je znalcům thrilleru známé z knihy Šibumi, kterou napsal v roce 1979 Rodney William Whitaker (pod pseudonymem Trevanian). Whitaker se tak dlouho připravoval, že postavu Nikolaje Hela oživí v další knize, až v roce 2005 zemřel. Don Winslow v Satorim nekompromisního nájemného zabijáka oživil za něj, a to formou tzv. prequelu, vypráví  děj, který se odehrál předtím, než se Hel stal slavným nájemným vrahem v Šibumi. Vrací se do roku 1951, kdy Hel  kariéru zabijáka začíná. Jeho úkolem je zabít Vorošenina, sovětského komisaře v Číně.

Argo o knize říká: V románu Satori se znovu setkáváme s Nikolajem Helem, hrdinou slavného Trevanianova románu Šibumi (Argo, 2006), pokládaného za nekorunovaného krále všech thrillerů a oplývajícího nečekanými literárními přesahy. Nikolaje tu potkáváme už v roce 1951, když zuříí válka v Koreji. Je mu teprve šestadvacet let, ale tajné služby už o něm vědí, že je mistrem bojových umění a dokáže se dostat téměř kamkoli. A tak ho kontaktuje CIA a zadá mu úkol, který je zaručenou vstupenkou na onen svět: zabít nejvyššího sovětského komisaře v Číně.

Knihu Satori vydává nakladatelství Argo 17. května 2012.

Roberto Bolaño: 2666

2666 je posledním románem chilského spisovatele Roberto Bolaña. Autor původně zamýšlel pětidílný román, poslední část už nedokončil, zemřel na selhání jater v průběhu práce. I tak vznikl úctyhodný monument - španělské vydání má 1100 stran, anglické (a nyní i české) přes 900. Román 2666 je vše, co budete přát - detektivka, filozofický epos, báseň, science fiction. Vypráví příběh tří německých profesorů a jejich anglické kolegyně, kteří pátrají v Mexiku po osudech tajemného německého spisovatele Benna von Archimboldiho. Život na pomezí Spojených států a Mexika, v malém městečku Santa Tereza, je šokuje, jejich šok pak ještě znásobí informace o třech stovkách znásilněných a zavražděných Mexičankách, jejichž násilná smrt z let 1992-1997 nebyla zatím objasněna. Hledání tajemného spisovatele, láska k anglické kolegyni, vraždy a násilí na ženách, ale i hra o Nobelovu cenu a východní fronta... tohle vše vepsal Roberto Bolaño do své skutečně velkolepé (barokní) románové fresky. Tohle si nenechte ujít.

Co o knize míní anotace Arga? V kompozičně bohatém románu 2666 se mísí detektivka s eposem, filozofický román s básní, citová výchova s vědeckofantastickou literaturou, novinová reportáž s lékařskými záznamy šílených stavů choré mysli. Hlavními hrdiny jsou tři profesoři německé literatury, které spojuje láska k dílu tajemného spisovatele Archimboldiho i k jejich anglické kolegyni. Čtyři badatelé se vydají po stopách Archimboldiho do Mexika, kde se dozvědí o řadě brutálních vražd žen a dívek. Tyto zločiny se vinou pěti knihami románu, zrcadlícího dnešní šílenou společnost, kterou snad může zachránit jen literatura.

Knihu 2666 vydává nakladatelství Argo 16. května 2012





-->

Žádné komentáře:

Okomentovat