úterý 21. února 2012

Larsson. Bez předpírky. A pořádně vyždímat.

Stieg Larsson se provinil. Dovolil si zemřít předtím než ho jeho literární dílo - Milénium - stihlo proslavit. Každé provinění musí následovat trest. Jaký je ten Larssonův?  Jeho dílo se stalo tím, čemu se říká "hype", je přelarssonováno, Larssonovo dílo je vykládáno z tolika pohledů, z kolika je to jen možné, vznikají vzpomínkové knihy těch, kdo Larssona zaručeně znali i těch, kdo se chtějí na jeho posmrtné slávě jen přiživit.

Rok 2011 byl rokem Stiega Larssona - po vzpomínkové knize Evy Gabrielssonové, životní družky (Milénium, Stieg a já - česky vyšla v Hostu na podzim 2011) bylo Milénium vydáno jako audiokniha (úctyhodných 14 hodin přednesu "doktora House"). Pak přišla hollywoodská adaptace první dílu Milénia (v režii Davida Finchera). Následovalo nové vydání dílu Muži, kteří nenávidí ženy - tentokrát brožované, levnější a s filmovou obálkou.

Nyní nás na konci února (pravděpodobné datum vydání je 29.2.2012) čeká další larssonovský kus - Tajemství dívky s dračím tetováním. A opět v Hostu.


Co by bylo, kdyby Larsson neumřel 

Anotace knihy říká: Proč je postava Lisbeth Salanderové tak výjimečná? Co na smrti Stiega Larssona jsou jen spekulace a co skutečnost? Jaké změny se dějí v překladech Larssonových knih po jeho smrti a proč? Jak měla vypadat čtvrtá kniha série? Dochovaly se nějaké poznámky k tomu, kam se měla celá série, původně plánovaná jako desetidílná, vlastně ubírat? Měli jsme se potkat s Lisbetiným dvojčetem Camillou? Poskytla Lisbeth novou definici feminismu? Jak dopadnou boje mezi Larssonovými dědici? A kdo patří mezi nejslibnější následovníky Stiega Larssona?

Autory knihy jsou Dan BursteinArne de Keijzer. Ti už v  roce 2004 využili ve svůj prospěch fenomén celosvětového bestselleru Šifřa mistra Leonarda Dana Browna  a v krátkém časovém odstupu vydali nejprve Tajemství da Vinciho kódu a Tajemství Andělů a démonů (obě česky vyšly v nakladatelství Alman v roce 2006). Nejde přitom o autory, kteří by knihy šili horkou jehlou, jako to dělá například česká specialistka na biografie náhle odejdivších Michaela Košťálová (bulvární spisky Václav Havel - vzpomínková kniha nebo Tragický osud spisovatelky Simony Monyové, které vznikly pouhým vytěžením internetových zdrojů).

Autoři Tajemství dívky s dračím tetováním pečlivě sbírali materiál, potřebný k sepsání hutného a sdělného díla. Navštívili Švédsko, kde procestovali místa, kde se děj Milénia odehrává, za průvodce si vzali švédského novináře a Larssonova přítele Johna Holmberga. Dá se čekat, že Tajemství dívky s dračím tetováním bude poměrně kvalitním čtivem pro příznivce Milénia a Stiega Larssona.

Pro ty, kdo vládnou anglickým jazykem, odkaz na rozhovor s Danem Bursteinem právě o knize Tajemství dívky s dračím tetováním - pokračujte prosím tudy.


Žádné komentáře:

Okomentovat