úterý 1. května 2012

Pohlreich, Čáslavská, Paolini. Tři knižní tipy na začátek května.

Začátek května očima knižního mainstreamu? Projekt Knihománie svých "20 zásadních knižních novinek" již představil (ale pokračuje až do 13. května). Osobně vidím tři události, které v prvních květnových dnech zahýbou řádně knižním trhem (nehovořím o kvalitě, ale zároveň nenaznačuji nic o "nekvalitě").

Knižní novinku Zdeňka Pohlreicha Vejce nebo slepice (100 000 výtisků padne? Předpokládám, že ano), autorizovanou biografii Věry Čáslavské Život na Olympu z pera Pavla Kosatíka (Věra Čáslavská slaví sedmdesátku, vydání je načasováno právě na den jejích narozenin) a návštěvu Christophera Paoliniho v Česku - tady bych se nebál si vsadit, že při autogramiádě v Luxoru 5. května se potáhne fronta až k Národnímu muzeu a bude delší než fronta fanoušků severské krimi, kteří si před cca dvěma týdny přišli do Luxoru pro podpis Jo Nesba.

Zdeněk Pohlreich: Vejce nebo slepice

Zdeněk Pohlreich se poslední tři roky veze na vlně mediálního zájmu. Televizní showman, který nejde pro ostřejší výraz daleko a úspěšný podnikatel, majitel dvou pražských restaurací, má na kontě také několik knih. Přesněji řečeno, kuchařek. Další vychází v nakladatelství Ikar 3. května pod názvem Vejce nebo slepice, podtitul zní 80 šťavnatých receptů z drůbeže a pernaté zvěřiny.

Slovy anotace: Lahodné drůbeží maso lze upravit na mnoho originálních způsobů a nikdy nezevšední. Přední šéfkuchař nabízí recepty od úpravy vajec, kuřete, husy, slepice a kachny až po křepelku, bažanta a holoubě. Recepty jsou převážně snadné, ovšem u náročnějších postupů bude odměnou jídlo, které si budete pamatovat nejen vy sami, ale zůstane nezapomenutelným zážitkem i pro vaše hosty.

To vše za 299 Kč. Vydává nakladatelství Ikar.

Pavel Kosatík: Věra Čáslavská - Život na Olympu

Věra Čáslavská. Několikanásobná olympijská vítězka, mnohonásobná mistryně světa a Evropy. Žena, která nikdy neodvolala svůj podpis pod manifestem 2000 slov. Předsedkyně Českého olympijského výboru. A také nešťastná matka, jejíž exmanžel zemřel rukou společného syna. 3. května slaví sedmdesátku a nakladatelství Mladá Fronta při této příležitosti vydává autorizovanou biografii z pera Pavla Kosatíka, známého autora populárně naučné literatury.

Z anotace: Věra Čáslavská: nejúspěšnější česká sportovkyně všech dob, žena, která na olympijských hrách v Tokiu a Mexiku získala jako sportovní gymnastka celkem sedm zlatých medailí. Protože odmítla odvolat svůj podpis pod manifestem Dva tisíce slov, byla po roce 1969 vyloučena z veřejného života. Po listopadu 1989 byla poradkyní prezidenta Václava Havla a v letech 1990-1996 předsedkyní Československého, resp. Českého olympijského výboru. Po rodinné tragédii v roce 1993 se na dlouhou dobu stáhla do soukromí, na veřejnosti vystupuje až v posledních třech letech. Kniha Pavla Kosatíka Život na Olympu je autorizovaným životopisem, zachycujícím vůbec poprvé uceleně a plasticky celou dosavadní životní dráhu jedné z nejvýznamnějších českých žen nové doby.


Cena 279 Kč. Vydává nakladatelství Mladá Fronta.

Christopher Paolini - 3.5-6.5.2012 v České republice

Christopher Paolini patří k vůbec nejmladším bestselleristům světa, v patnácti letech začal pracovat na první verzi pozdějšího pvního dílu Odkazu dračích jezdců – knize Eragon. Mezi 3.-6. květnem bude Paolini na návštěvě v České republice, největší zájem bude patrně o sobotní autogramiádu v Paláci knih Luxor na pražském Václavském náměstí. Nakladatelství Fragment může mít radost.





Žádné komentáře:

Okomentovat