středa 15. února 2012

Život na papíře. Jaro bude hlavně o (dvou) biografiích

Venku povolily mrazy, nasněžilo, jaro je ještě daleko. Tedy jaro astronomické, kalendářní, jaro, kdy se začínají krátit sukně a mužům bez rozdílu věku se zapálí lýtka.

Jaro knižní bude pestré a začne už za pár dnů: Když pominu klasiku, která spíš než na čtení bude na zaplnění prázdných míst v knihovnám obývacích pokojů snobů bez rozdílu vyznání (ano, už 27.2. vydává Argo nové vydání Odyssea Jamese Joyce - bezmála 600 stran za bezmála 600 Kč), když pominu Peklo (Prokletí) Chucka Palahniuka, na které se já osobně velmi těším, anžto Palahniuk je zkrátka šílenec, a když pominu všechno další, o čem se mi nechce psát (uf, dlouhá věta, že?) - třeba posledního (i když autor je mladý, tak spíše čtvrtého) Paoliniho a jeho příběhy Odkazu Dračích jezdců, vidím dva velké jarní hity, o které se budou knižní distributoři prát, u kterých knihkupci (především ti internetoví) budou srážet svoje marže do mínusu a které určitě neskončí v prodejnách páně Maivalda.

Co to bude za hity? Budou to biografie. A budou dvě.

Ladislav Špaček: Deset let s Václavem Havlem

Bylo jen otázkou času, kdy se havlovského tématu ujme Ladislav Špaček, řemeslný literát a průvodce etiketou (skoro se mi v případě této knižní novinky chce říct, káže vodu, pije víno, ale neříkám to), který Václava Havla dlouhá léta (podle anotace knihy prý 4 000 dnů) doprovázel coby jeho tiskový mluvčí. Kniha je (opět slovy anotace) unikátním svědectvím a cituji: "Ladislav Špaček má tedy co vyprávět, a činí to, jak jinak, vkusně, s nadhledem a humorem."

Můj vztah k biografiím, které vycházejí krátce po smrti osoby, která je "biografována", navíc pokud se jedná o osobu významu Václava Havla, je dosti ambivalentní. Na druhou stranu, nechci být za moralistu. Kniha se bude určitě skvěle prodávat, přebal s fotografií spiklenecky se usmívajících Václava Havla a Ladislava Špačka, navíc obohacený nezbytným havlovským srdíčkem, je velkým atakem na limbický systém čtenářů sám o sobě.

Kniha vychází 31.3.2012, vydává Mladá Fronta, stát bude (asi) 269 Kč. Oproti například Velké knize etikety (též Ladislav Špaček), která stála tuším 349 Kč, docela cenový skok dolů. Růstu DPH navzdory.

Pavel Kosatík: Věra Čáslavská - Život na Olympu

Pavel Kosatík patří k předním českých biografistům. Napsal Osm žen z Hradu (1993), pak Devět žen z Hradu (1999), aby nakonec napsal a vydal Manželky prezidentů : deset žen z Hradu (2009). Docela jsem zvědavý, kdo bude po Václavu Klausovi českým prezidentem, pokud někdo svobodný (Okamura třeba), Jedenáct žen z Hradu asi nebude.

Cítili jste v předešlém odstavci ironii? Cítili jste ji tam špatně. Není tam. Myslím, že autorizovaná biografie Věry Čáslavské, slavné sportovkyně a životem těžce zkoušené ženy (jak se asi může cítit žena, jejíž muž, i když bývalý, zemře rukou syna?) získala v osobě Pavla Kosatíka autora, který určitě neujede směrem k bulváru a přinese seriozní obraz ženy, kterou bych si třeba já na Pražském Hradě představit dokázal...Biografie moc nečtu, nemám rád "pohledy za oponu", do soukromí, ale v případě Věry Čáslavské udělá výjimku. A určitě nebudu sám.


Kniha vychází 30.4.2012, vydává Mladá Fronta, stát bude (asi) 299 Kč

 Stejně se ale nejvíc těším na Palahniuka.



Žádné komentáře:

Okomentovat